Turboahdin

Tutustu oheisessa videossa Bosch Mahle turboahdin toimintaan. Turboahdin on toiminnaltaan hyvin yksinkertainen.

Turboahdin toiminta

Turboahdin on komponentti joka lisää moottorin tehoa. Turboahdin toimii pakokaasulla joka tulee moottorista. Turboahdin toiminta rakentuu turbiinin ja kompressorin ympärille. Turbiini tuottaa voiman kompressorille joka ahtaa ilmaa moottorille.

Turboahdin on patentoitu vuonna 1905 ja nykyisetkin turboahtimet pohjautuvat edelleen tähän keksintöön. Turboahtimia voi ostaa rikkoutuneen turboahtimen tilalle joko täysin uusina tai kunnostettuina.

Turboahdin siipipyörät (turbiini ja kompressori) ovat kiinnitettyinä samaan akseliin. Molemmat siipipyörät sijaitsevat omissa koteloissaan, joita nimitetään kompressori- ja turbiinipesiksi. Akseli on laakeroitu turboahtimen runkoon. Laakereita voidellaan moottoriöljyllä jota varten turbossa on moottoriöljylle sisääntulo ja poistolinja. Auton moottoriöljy kiertää turboahtimen kautta ja tästä syystä on ehdottoman tärkeä, että autossa käytetään laadukkaita öljyjä ja sitä on aina riittävästi. Öljylinjojen tulee olla myös ehjät, jotta turboahdin saa tarvittavan määrän öljyä. Turbon akselin katkeaminen, sekä laakereiden tuhoutuminen johtuu lähes aina öljynkiertohäiriöstä. Kunnostuksen yhteydessä uusitaan akseli, laakerit ja siipipyörät.

Turbiini- ja kompressoripesät ovat irroitettavissa rungosta ja ne voidaan vaihtaa eri kokoisiksi. Kunnostuksen yhteydessä kotelot koneistetaan ja ns. custom -töiden yhteydessä kotelot koneistetaan suuremmiksi, jolloin voidaan käyttää suurempia turbiini- ja kompressorisiipiä. Turboahdin kiinnittyy moottorissa pakosarjaan, imusarjaan ja öljylinjoihin. 

Muuttuvageometrinen turboahdin on samanlainen kuin tavallinen turboahdin, mutta sen sisällä pakopesässä on siivet, jotka muuttavat asentoa. Näin saadaan diesel-moottoreidessa vääntö alkamaan jo alemmilla kierroksilla. 

Eri valmistajat käyttävät muuttuvageometrisistä turboista hiukan eri nimityksiä. Garrett on nimenyt omansa VNT-ahtimiksi, Borg Warner VTG-ahtimeksi ja Holset VGT-ahtimeksi. Kaikki muuttuvageometriset turboahtimet ovat perinteiseen tapaan täysin huollettavissa ja varaosia löytyy useilta eri valmistajilta. 

Muuttuvageometrisiä turboahtimia on valmistettu vuodesta 1990 ja tänä päivänä lähes kaikki ajoneuvot ovat varustettu muuttuvageometrisellä turboahtimella. Turbotukku.com maahantuo alkuperäiset autovalmistajien valitsemat turboahtimet täysin uusina sekä kunnostettuina

Kun etsitte turboahdinta rikkoutuneen tilalle niin ottakaa aina yhteyttä meihin joko soittamalla aukioloaikoina tai lähettämällä tarjouspyyntö ympäri vuorokauden varaosahaku kaavakkeellamme.


Turboahdin kompressoi ilmaa moottorille. Turboahdin tuottaa sylinteriin ilmaa kuin vapaasti hengittävä moottori, jolloin moottorille voidaan syöttää enemmän polttoainetta. Moottorin polttaman ilman ja polttoaineen seoksen tuottama energia synnyttää mekaanisen voiman. Enemmän polttoainetta ja ilmaa ohjaamalla moottoriin saadaan enemmän turboahtimen tuottamaa voimaa.

Turboahdin käsittää seuraavat osat: turbiinikotelo, turbiniakseli, kompressorikotelo ja kompressorisiiven. Turboahdin on varustettu yleensä hukkaportin ohjauskellolla tai muuttuvageometrisellä johdinviisikon ohjauskellolla. Muuttuvasiipisiä turboahtimia kutsutaan yleisesti VNT-turboahtimiksi.

Turboahdin pyörittää turbiiniakselia pakokaasun hukkaenergialla. Turbiiniakseli on liitetty turboahtimen kompressoriin. Kun turboahtimen akseli pyörii se sekoittaa ilman ja polttoaineen poltettavaksi. 

Turboahdin turbiiniosassa on turbiiniakseli ja turbiinikotelo, johon pakokaasu johdetaan ja sen tuottama energia käytetään turbiiniakselin pyöritysvoimana ennen kuin siitä syntyvä kaasu päätyy pakoputkistoon. 

Turboahdin kompressorin osia ovat kompressoripyörä ja kompressorikotelo. Kun turboahdin kompressoripyörä pyörii kotelossaan se imee ilmaa ja nostaa ilmanpainetta ylipaineeksi. 

Turboahdin pyörintänopeus tulee olla hyvin korkea, jotta ilmaa voidaan ahtaa. Turboahdin pyörii toimiessaan jopa 170.000-200.0000 kierrosta minuutissa. Turboahdin pyörintään tarvittava voima syntyy moottorissa tapahtuneessa palotapahtumassa. Tämän vuoksi lämpötila turbiinikotelossa kohoaa erittäin korkeaksi. Turboahdin käy todella kuumana ja diesel-käyttöisissä ajoneuvoissa turboahtimen lämpötila voi nousta jopa 800:aan asteeseen.